Panourile solare, cadoul perfect de Casa Verde!
Ministerul Mediului a lansat marti, in dezbatere publica, programele Casa Verde Clasic si Casa Verde Plus, prin intermediul carora cetatenii, primarii, institutiile de interes public si unitatile de cult vor putea aplica pentru accesarea unor finantari care contribuie la economisirea energiei, informeaza hotnews.ro.
Astfel, romanii vor primi pentru panourile solare o finantare de 6000 de lei, iar pentru pompe de caldura vor primi pana la 8000 de lei, adica aproximativ 70 – 80 % din costul unui astfel de sistem. Programul va demara in urmatoarele doua saptamani, a anuntat ministrul Mediului, Cristina Pasca – Palmer, potrivit hotnews.ro.
Pe aceasta cale, va invitam sa beneficiati de avantajele pe care programul Casa Verde vi le ofera si sa consultati catalogul nostru de produse pentru a va achizitiona sisteme care vor contribui la reducerea cheltuielilor dumneavoastra, dar si la salvarea planetei de la un consum nejustificat.
Programul Casa Verde Clasic pentru cetateni presupune trecerea sau completarea sistemelor de incalzire clasice cu cele care utilizeaza energii regenerabile, precum panourile solare sau pompele de caldura.
Pentru panouri solare populatia primeste o finantare de 6.000 de lei, suficienta pentru achizitia unui sistem care sa asigure apa calda menajera intr-o casa standard. Pentru cei care vor sa foloseasca pompele de caldura, finantarea prin AFM este de maximum 8.000 de lei, circa 70-80% din costul unui astfel de sistem complex. Am alocat pentru populatie aproape 50% din bugetul total al programului pe anul 2016, adica 60 de milioane de lei. Aceasta suma va fi distribuita unitar in toate judetele tarii, iar populatia va depune si va semna contractul de finantare la Agentia de Protectie a Mediului din judetele in care locuiesc. Ne dorim sa incurajam populatia sa foloseasca sisteme verzi in propriile locuinte. Cred ca sectorul energiilor regenerabile din tara noastra va atinge o noua dimensiune atunci cand si consumatorii casnici din Romania vor deveni din consumatori – producatori, inlocuind sistemele clasice de energie cu cele regenerabile, a declarat ministrul Mediului, Cristina Pasca – Palmer.
Programul Casa Verde Clasic pentru primarii, institutii de interes public si unitatile de cult presupune posibilitatea aplicarii cu proiecte integrate pentru comunitati. Astfel, se pot se achizitiona mai multe tipuri de sisteme care utilizeaza energie regenerabila: turbine eoliene, panouri fotovoltaice si solare, pompe de caldura sau sisteme care utilizeaza biogazul drept combustibil pentru producerea energiei etc.
Investitiile pentru aceste categorii de beneficiari vor fi finantate prin AFM, in proportie de 90%, dar nu mai mult de 500.000 de lei pentru unitatile de cult si 2.000.000. de lei pentru institutiile publice.
Pentru primarii finantarea va fi in functie de numarul locuitorilor. Astfel, se vor acorda 4 milioane de lei pentru localitati cu mai mult de 100.000 de locuitori, 3 milioane de lei pentru orase al caror numar de locuitori este intre 50.000 si 100.000 de locuitori, 2 milioane de lei pentru localitati cu o populatie intre 20.000 si 50.000 de locuitori, 1 milion de lei pentru localitati cu un numar de locuitori intre 3000 si20.000, 500.000 de lei pentru orase mici de pana la 3000 de locuitori, informeaza hotnews.ro.
Programul Casa Verde Plus aduce o abordare noua in piata. Ea vine in completarea programului Clasic. Am plecat de la ideea ca o casa verde nu se limiteaza doar la sisteme de incalzire cu energie din surse regenerabile, ci are nevoie de mult mai mult. O casa verde implica strategii bioclimatice, design solar pasiv sau activ, eficienta energetica, consum de apa redus, materiale ecologice, cu continut reciclat, regionale si non-toxice, o calitate superioara a mediului interior, gestionarea durabila a deseurilor pe perioada contructiei si in timpul operarii acesteia, amplasament sustenabil, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer.
Prin urmare, programul Casa Verde PLUS, destinat populatiei, sustine optimizarea energetica a cladirilor folosind materiale cu amprenta redusa de carbon, non-toxice si din surse regenerabile.
Casa Verde Plus beneficiaza de un buget de 45 de milioane de lei. Din aceasta suma, 12 milioane de lei sunt destinate persoanelor fizice. Cu acesti bani, romanii isi vor putea izola locuintele cu materiale ecologice, precum lana, canepa, vata minerala bazaltica, pluta, perlit, celuloza, zidarie din canepa si var. Pentru finisaje se vor pot achizitiona tencuieli, adezivi, vopseluri si amorse fara compusi organici volatili.
Suma maxima acordata unui beneficiar poate ajunge la 40.000 de lei. Cand am stabilit aceasta suma am luat in considerare un cost de 120 de lei/mp. Cheltuielile eligibile implica atat achizitia materialelor cat si manopera. Pentru o casa cu amprenta de circa 90 de mp, aceasta suma poate acoperi aproape integral costurile de termoizolare integrala a fatadei si acoperisului cu izolatie de 15 cm, a declarat ministrul Mediului, a declarat ministrul Mediului, Cristina Pasca – Palmer.
Fondurile vor putea fi folosite atat in cazul renovarii unei cladiri existente, cat si in cazul termoficarii unei noi locuinte.
Pentru programul Case Verde Plus se vor mai indrepta 33 de milioane pentru persoanele juridice, mai exact unitati administrativ-teritoriale, institutii publice sau ONG-uri care administreaza cladiri de interes public: scoli, gradinite, policlinici si spitale, camine pentru batrani, centre de plasament, cantine sociale, centre de reabilitare sau adaposturi de noapte.
Suma maxima alocata unui proiect este de pana la 500.000 de lei si nu trebuie sa depaseasca 90% din valoarea totala a proiectului. Prin intermediul programului se vor finanta cheltuieli pentru sisteme de izolatie din materiale, acoperisuri verzi, sisteme de eficientizare a consumurilor (BMS), inlocuirea becurilor clasice cu becuri care utilizeaza tehnologie LED.
Ce cheltuieli vor acoperi banii de la stat pentru panouri solare
Persoanele fizice interesate de montarea de panouri fotovoltaice acasă vor primi de la stat contravaloarea a 90% din preţul instalaţiei, dar nu mai mult de 20.000 de lei, potrivit “Ghidului de finanțare a Programului a privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională”.
Ghidul, lansat în dezbatere publică de Ministerul Mediului stabileşte că se asigură finanţarea de la stat pentru orice instalaţie fotovoltaică cu o capacitate mai mare de 3kwp.
“Finanţarea se acordă în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei. Suma finanțată de Autoritate se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferența se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii”, se arată în Ghid, aflat în dezbatere publică.
Iată ce se finanţează:
1. Cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp, având ca principale părți componente:
a) panouri fotovoltaice;
b) invertor;
c) materiale conexiuni;
d) structura de montaj a sistemului;
e) modul de comunicație;
f) contor inteligent care măsoară cantitatea de energie produsă de sistemul de panouri fotovoltaice și care permite colectarea și transmiterea datelor relevante de la distanță, în format electronic;
g) tablou electric curent continuu/curent alternativ.
2. Cheltuieli cu montajul și punerea în funcțiune a sistemului de panouri fotovoltaice, reprezentând maximum 15% din costurile echipamentelor și instalațiilor electrice.
3. TVA aferentă cheltuielilor eligibile.
4. Sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă. Cu alte cuvinte, dacă o persoană deja și-a montat panouri solare la casă, aceasta nu va putea să ceară statului decontarea cheltuielilor.
Bani pentru energia livrată în reţea
Cei care îşi montează panouri fotovoltaice şi doresc să vândă în reţeaua electrică energia produsă în exces faţă de propriul consum trebuie să ştie că pot primi bani, după ce a fost în sfârşit adoptată legislaţia pentru prosumatori.
„Prosumatorii care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă și livrată în rețeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceștia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE”, scrie în lege.
Preţul pe care îl primesc prosumatorii este, după lungi discuţii, cel de pe piaţa spot a energiei electrice, dar nu cel din momentul livrării, ci cel din anul anterior. Ca exemplu, preţul mediu ponderat de închidere al PZU în anul 2017 a fost de 227 de lei, deci se vor primi 22,7 bani pentru fiecare kWh injectat în reţea.
Atenție! Proiectul NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie aprobat de minister și publicat în Monitorul Oficial. După apariția în Monitor, autoritățile trebuie să anunțe o perioadă de înscriere pentru ca persoanele fizice să poată cere bani.